COPILUL DUMNEAVOASTRA SFORAIE?
DACA DA, NU SUNTETI SINGURUL PARINTE IN ACEASTA SITUATIE. Cercetatorii au descoperit ca 20% dintre copii sforaie uneori, si intre 7% si 10% sforaie in fiecare noapte. In multe dintre cazuri copiii care sforaie sunt perfect sanatosi. Cu toate acestea, la aproximativ 2% dintre copii sforaitul poate semnala ca au probleme de somn sau de respiratie. Ca si parinte, daca suspectati o problema de somn sau observati ceva iesit din comun, trebuie sa cereti sfatul unui specialist in somnologie.
Copiii care respira cu greutate in timpul sforaitului este posibil sa sufere de sindromul apneei obstructive in somn (OSAS). Cand sufera de OSAS, copiii rasufla zgomotos sau au tendinta de sufocare in timpul sforaitului si poate parea ca-si "pierd rasuflarea". OSAS este descris ca intrerupere a respiratiei in timpul somnului. Intreruperea este declansata de obicei atunci cand gatul se ingusteaza sau chiar se obtureaza in timpul somnului.
CUM IMI DAU SEAMA DACA SFORAITUL COPILULUI MEU ESTE DE NATURA GRAVA?
Specialistii in somnologie cunosc faptul ca exista o trecere graduala de la sforaitul obisnuit la sforaitul asociat cu diagnosticul de OSAS. Cel dintai este un sforait "normal" si nu este periculos pentru copii, insa sforaitul din OSAS reprezinta o conditie care poate avea urmari mai serioase. Copiii cu OSAS pot intampina dificultati legate de somnul pe timpul noptii si pot prezenta probleme comportamentale in timpul zilei. OSAS nediagnosticat poate provoca copiilor probleme la scoala, crestere intarziata si chiar insuficienta cardiaca din cauza scaderii nivelului de oxigen in sange. Atat baietii cat si fetele pot suferi de OSAS, avand de obicei in comun unele dintre urmatoarele simptome:
"...UNII COPII SUNT DIAGNOSTICATI CU ADHD CAND IN REALITATE EI SUFERA DE OSAS"
Unele dintre aceste simptome sunt similare cu cele ale copiilor cu ADHD, cum ar fi dificultati de concentrare, hiperactivitate si nervozitate. De fapt, unii copii sunt diagnosticati cu ADHD cand in realitate ei sufera de OSAS. OSAS poate aparea de asemenea impreuna cu ADHD inrautatind simptomele ADHD. Daca ati observat la copilul dumneavoastra unele dintre simptomele de mai sus, trebuie sa discutati cu pediatrul dumneavoastra despre consultarea unui specialist de somn.
CE SE INTAMPLA DE FAPT ATUNCI CAND COPIILOR LI SE OPRESTE RESPIRATIA?
Muschii copiilor sunt mult mai relaxati in somn decat in perioadele de veghe, inclusiv muschii folositi in activitatea respiratorie. La unii copii cu OSAS muschii gatului se relaxeaza prea mult impiedicand respiratia. La alti copii muschii se relaxeaza normal in timpul somnului, insa o deschidere a gatului redusa fata de normal permite acestuia sa se inchida. In oricare dintre cazuri, atunci cand copiii incearca sa respire e ca si cum incearca sa soarba o bautura printr-un pai de hartie inmuiat in apa. La reluarea respiratiei este posibil sa auziti un oftat adanc, fiecare oftat putand sa trezeasca copiii pentru cateva secunde.
Orice provoaca o contractare sau o dilatare a gatului poate creste riscul de OSAS la copii. Aceasta include amigdale sau ganglioni mariti, o anomalie a fetei sau a maxilarului. Apneea in somn este de asemenea intalnita la copiii cu sindrom Down si cu alte probleme congenitale care pot afecta sistemul nervos sau structura faciala. Alti factori care cresc riscul de OSAS la copii sunt: rasa afro-americana/etnia, obezitatea, nasterea prematura si existenta unui alt membru al familiei cu OSAS.
Alergiile si "nasul infundat" pot cauza sforaitul, dar rareori provoaca OSAS. Insa anumite medicamente calmante pot favoriza sforaitul sau respiratia dificila in cazul copiilor cu OSAS.
CUM AFLU CU CERTITUDINE DACA COPILUL MEU ARE OSAS?
Pentru a determina daca copilul dumnavoastra sufera de OSAS trebuie sa vizitati un specialist in somnologie care are experinta cu copiii. Specialistul inregistreaza somnul copiilor pentru cel putin o noapte la domiciliu sau intr-un laborator cu ajutorul unui test denumit polisomnografie (PSG). Aceasta este singura metoda pentru a afla daca copilul dumneavoastra are sindromul apneei obstructive in somn sau doar un sforait obisnuit.
Noaptea, pentru timpul somnului, specialistul va plasa senzori sau electrozi pe capul si corpul copilului pentru a monitoriza tiparele de somn. Specialistul va inregistra de asemenea activitatea cerebrala, miscarea picioarelor si a mainilor, activitatea musculara, bataile inimii si tiparele activitatii respiratorii. Aceste monitorizari nu expun copiii la niciun fel de pericol si nu sunt dureroase.
In majoritatea cazurilor (poate cu exceptia adolescentilor) parintii ar trebui sa stea cu copiii pe parcursul testului de noapte si sa informeze personalul laboratorului de somn daca somnul si respiratia copiilor din noaptea studiului au fost cele uzuale.
Pe langa determinarea OSAS sau a sforaitului obisnuit, studiul dezvaluie cat de grav este OSAS astfel incat specialistul sa decida asupra celui mai adecvat tratament.
CARE SUNT OPTIUNILE DE TRATAMENT?
Interventia chirurgicala – In cazul multora dintre copii, cauza OSAS o reprezinta amigdalele sau ganglionii mariti de aceea medicul va va recomanda extragerea lor. Acesta procedura chirurgicala este denumita adenotonsilectomie (indepartarea chirurgicala a amigdalelor si vegetatiilor adenoidiene). In cazul in care copilul dumneavoastra are o problema structurala ce cauzeaza OSAS poate fi recomandata o interventie chirurgicala mai specializata.
Uneori interventiile chirurgicale pot elimina sforaitul chiar daca nu vindeca OSAS. Pentru a confirma vindecarea OSAS este posibil sa fie nevoie de o a doua PSG, la cateva luni dupa interventie.
Alte tratamente - ventilatia nazala cu presiune pozitiva continua (CPAP) este o masca mica care se poarta peste nas in timpul somnului. Masca produce ventilatie care impiedica gatul sa se inchida in timpul somnului. Este de mare ajutor pentru copii atunci cand nu este posibil sau oportun tratamentul chirurgical, sau cand interventia chirurgicala nu vindeca OSAS.
Schimbarea stilului de viata - Daca specialistul de somn considera ca obezitatea contribuie la OSAS in cazul copilului dumneavoastra, poate recomanda scaderea greutatii printr-o dieta combinata, exercitiu fizic si program comportamental. Chiar daca se folosesc alte tratamente, scaderea greutatii in cazul unui copil supraponderal cu OSAS trebuie sa ramana intotdeauna un obiectiv pe termen lung.