Monitorizarea EEG de lungă durată in analiza somnului si infectia cu virusul SARS-CoV2

Monitorizarea EEGMonitorizarea video-EEG de lunga durata (LTM) reprezintă o înregistrare realizabilă în veghe și în somn, a cărei indicație, parametri și durată exactă este stabilită de medicul neurolog.

Investigatia completeaza manifestările clinice și istoricul bolii, in vederea unui diagnostic corect de epilepsie și încadrarea acesteia în subtipuri. Ulterior, aceasta metoda este utila pentru monitorizarea tratamentul antiepileptic.

Având în vedere amploarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2, in conditiile impuse in aceasta perioada dificila, se recomanda pe cat posibil amanarea investigatiei. In acest sens, tineti legatura cu medical neurolog care a recomandat investigatia.

Se promovează în toate ţările consulturile online sau, telemonitorizarea acolo unde este accesibila.

Datele disponibile in prezent sugerează că persoanele cu epilepsie nu au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19 şi nu creşte severitatea bolii.

Alte condiţii asociate epilepsiei pot creşte riscul de infecţie cu COVID-19 sau de a dezvolta simptome mai severe: diabet, afecţiuni cardiace sau pulmonare

Crizele nu sunt un simptom al infecţiei COVID-19, dar febra poate determina o creştere a numărului de crize.

Ce puteţi face pentru a evita infectarea și complicațiile date de aceasta:

  1. • Continuaţi să luaţi medicamentele antiepileptice zilnic, la orele obişnuite. Este posibil ca în aceste zile rutina obişnuită să se fi schimbat, de aceea setarea unei alarme pentru a vă reaminti că este momentul de a vă lua medicaţia este foarte utilă.
  2. • Dacă se intampla sa vărsaţi imediat după ce luaţi tratamentul, luaţi legătura cu medicul dvs pentru a vă informa dacă trebuie să reluaţi medicamentul și ce altceva trebuie să faceți.
  3. • Respectaţi orarul meselor şi mâncați în jurul aceloraşi ore în fiecare zi, în special micul dejun. Alimentația poate fi considerată un „agent al timpului” care ajută la reglarea ceasului intern. Servirea meselor în același moment al zilei susține un ritm biologic sănătos.
  4. • Încercați să dormiţi suficient, sa mentineti rutina şi să aveţi un somn de calitate. Lipsa unui „somn bun” poate duce în unele cazuri la creşterea numărului de crize epileptice
  5. • Contactați medicul dvs neurolog pentru sfaturi privind programările de rutină din această perioadă

Având în vedere amploarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile impuse în această perioadă dificilă, dacă aveți o recomandare pentru EEG de lungă durată, se recomandă pe cât posibil amânarea investigației.

În acest sens, păstrați legătura cu medicul care a recomandat investigația, fiind disponibile consulturile telefonice sau online.

În această perioadă complicată, în cazul unei URGENȚE, puteți avea o ezitare în a accesa serviciile medicale, pentru a nu fi expus la o posibila infecție cu SARS-Cov-2.

În cazul în care apare o situație de URGENȚĂ, se recomandă să contactați telefonic sau online medicul de familie și/sau medicul curant la care sunteți în evidență pentru sfaturi.

În cazul unor situații care necesită atenție medicală imediată, accesați serviciile medicale de urgență, pentru o intervenție rapidă.

Referințe: