Apneea în somn și infecția cu virusul SARS-CoV2

apneea in somnCea mai frecventă formă de apnee în somn este cea obstructivă, care apare prin obstrucția parțială sau totală a căilor respiratorii superioare.

Aceste întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului pot determina scăderi ale oxigenului în sânge, ceea ce va solicita foarte mult inima și creierul și pot determina ulterior apariția unor probleme de sănătate grave.

Tulburările de respirație în timpul somnului pot să apară atât la adulți cât și la copiii de toate vârstele.

Polisomnografia (PSG) este o investigație care furnizează date fiziologice importante cu privire la multe aspecte, în principal referitoare la respirația în timpul somnului, fiind utilă pentru a evidenția apneea de somn.

Alte indicații pentru polisomnografie le au bolile neuromusculare, bolile pulmonare cronice, apneea centrală, narcolepsia, parasomniile sau titrarea aparatelor CPAP sau BiPAP etc.

Având în vedere amploarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2, în condițiile impuse în această perioadă dificilă, dacă aveți o recomandare pentru polisomnografie, se recomandă pe cât posibil amânarea investigației.

În acest sens, păstrați legătura cu medicul care a recomandat investigația, fiind disponibile consulturile telefonice sau online.

Se pot lua în discuție, eventual, efectuarea lor la domiciliu, în funcție de situație: poligrafia cardiorespiratorie sau pulsoximetria nocturnă.

Dacă aveți deja diagnosticată apneea de somn sau hipoventilația nocturnă, nu există la ora actuală argumente pentru o creștere a riscului de infecție cu COVID-19 legat direct de acestea (www.srp.ro).

Pentru cei care trebuie să descarce cardul CPAP/ BiPAP și să vină la control vor fi temporizate în perioada aceasta consulturile față în față. Acestea se pot realiza transmițând înregistrarea online, pe email, în situațiile în care acest lucru este posibil, pentru a aprecia complianța și a face corecțiile și recomandările necesare.

Pentru curățarea măștii și a circuitului, se vor urma cu atenție recomandările furnizorului de aparatură.

Vizitele de monitorizare realizate de personalul medical sau furnizorul de servicii medicale vor fi, pe cât posibil, amânate. Se promovează în toate țările consulturile online sau telemonitorizarea, în situațiile în care aceasta este accesibilă.

Încercați să dormiți și să mențineți rutina de somn.

În această perioadă complicată, în cazul unei URGENȚE, puteți avea o ezitare în a accesa serviciile medicale, pentru a nu fi expus la o posibila infecție cu SARS-Cov-2.

În cazul în care apare o situație de URGENȚĂ, se recomandă să contactați telefonic sau online medicul de familie și/sau medicul curant la care sunteți în evidență pentru sfaturi.

În cazul unor situații care necesită atenție medicală imediată, accesați serviciile medicale de urgență, pentru o intervenție rapidă.