De ce transpira copii in somn?

Transpiratia in somn este un fenomen normal

Somn la copii - De ce transpira copii in somnSomnul presupune o incetinire a tuturor proceselor metabolice. Organismul nostru, prin mecanismele de autoreglare pe care le poseda, este programat sa functioneze la o temperatura mai joasa in starea de somn fata de starea de trezire (de veghe). Mai mult decat atat, organismul face o diferenta in ceea ce priveste temperatura intre starea de somn superficial si cea de somn profund, in sensul scaderii si mai mult a acesteia in perioadele de somn profund.

Am putea asemana acest mecanism fiziologic cu un termostat. Cand creierul semnalizeaza ca este in starea de somn, "termostatul" fixeaza temperatura mai jos. Scaderea temperaturii fata de nivelul existent in starea de veghe presupune o pierdere de caldura; acest lucru se intampla prin transpiratie. De aceea, transpiratia este un fenomen normal, cvasipermanent asociat somnului. El este diminuat ca intensitate atunci cand, de exemplu, dormitorul are o temperatura cu cateva grade mai mica decat temperatura camerei in care a stat copilul inainte (baia, camera in care a luat masa sau s-a jucat).

Transpiratie excesiva sau "hiperhidroza fiziologica" a copiilor

Copiii transpira in mod obisnuit in timpul somnului. Ei transpira mai mult decat adultii pentru ca petrec mai mult timp in stadiile de somn adanc si pentru ca sistemul de reglare a temperaturii nu este inca bine dezvoltat.

Dezvoltarea copiilor este caracterizata de perioade de metabolism crescut; un metabolism crescut are ca si consecinta directa, printre multe altele, si cresterea temperaturii corpului; pentru a elimina surplusul de caldura formata in organism in aceste perioade, copiii transpira mai mult, inclusiv in timpul somnului.

Variatii normale ale hiperhidrozei copiilor:

  • copiii transpira usor daca au baut lapte inainte de somn
  • incalzirea excesiva a camerei
  • o imbracaminte inadecvata temperaturii ambiante
  • varsta: apare mai frecvent la copiii intre 3 si 7 ani
  • momentul somnului: de obicei apare la o jumatate de ora dupa ce copiii adorm si dureaza aproximativ 2 ore
  • localizare: copiii transpira mai ales la nivelul cefei

Cand trebuie sa va alarmeze transpiratia copilului in somn?

De obicei cand se asociaza altor fenomene, cum ar fi:

  • Apneea in somn - copiii pot sa transpire pe toata durata noptii ca urmare a efortului pe care il fac sa respire
  • Deficitul de vitamina D
  • Infectiile

La vizita medicala de control, este bine sa discutati cu medicul subiectul transpiratiei in somn a copiilor impreuna cu toate aceste aspecte. Daca nu se identifica o problema medicala, transpiratiile din timpul somnului sunt considerate normale in aceasta etapa de crestere si dezvoltare. Masurile de igiena a somnului (ajustarea temperaturii in camera si a felului in care sunt imbracati copiii pe durata somnului) sunt de obiecei suficiente.