Polisomnografia

Ce este studiul somnului pe timpul noptii? Ce este polisomnografia?

Image author - Robert LawtonUneori este necesara observarea somnului copiilor intr-un laborator de somnologie pentru a intelege mai bine problemele care pot cauza tulburarile lor de somn. In diagnosticarea si clasificarea diverselor probleme legate de somn este folosit un test denumit polisomnografie (PSG) care masoara diferitele stadii ale somnului.

In timpul somnului sunt efectuate masuratori specifice ale respiratiei, activitatii cerebrale, miscarii musculare, miscarii ochilor si miscarii picioarelor. Studiul somnului nu implica proceduri dureroase.

Toate masuratorile pe care polisomnografia le presupune sunt efectuate folosind electrozi/accesorii (discuri mici adezive/cleme aplicate pe piele) si curele in jurul pieptului. Fiecare dintre aceste masuratori a fost gandita tinand cont de confortul persoanei examinate.

 

Care este scopul studiului de somn?

Somnul este o activitate foarte complicata care antreneaza sisteme diferite ale corpului (e.g. creierul, inima si plamanii). De multe ori intelegerea cauzei problemelor legate de somn este imposibila fara efectuarea polisomnografiei. De exemplu, singura metoda de diagnosticare a apneei obstructive in somn (OSA) este efectuarea unui studiu al somnului pe timpul noptii.

Pe parcursul studiului de somn multe informatii despre corpul dumneavoastra in timpul somnului sunt adunate si apoi calculate de catre un specialist in somnologie. Activitatea creierului si a corpului in somn este inregistrata astfel:

1. structura somnului este urmarita cu ajutorul a trei variabile:

 • Electoencefalograma(EEG)
 • Electrooculograma (EOG)
 • Electromiograma (EMG)

Combinatia informatiilor transmise de acestea permite descrierea stadiilor somnului conform criteriilor standardizate.

2. evenimentele respiratorii ( fluxul ventilator si efortul respirator)

 • Analiza fluxului ventilator (respiratiei) se face prin inregistrarea temperaturii aerului la nivelul nasului si gurii (TERMISTOR) sau cu ajutorul unei canule de flux (ambele sesizeaza lipsa de aer la nas sau la gura = apnee/hiponee)
 • Analiza efortului respirator presupune inregistrarea deplasarii peretelui toracic si abdominal cu fazele respiratorii (senzori amplasati pe centurile toracice si abdominale)

3. repercursiunile evenimentelor respiratorii se depisteaza pe baza

 • Consecintelor asupra structurii somnului ( fragmentarea acestuia etc)
 • Repercursiunilor gazometrice (inregistrarea modificarilor saturatiei de oxigen)
 • Repercursiunilor cardiovasculare ( tulburari de ritm, etc.)

4. Pozitia corpului este inregistrata de videopolisomnografie sau de un captor de pozitie (pentru a identifica SASO pozitional)

Somn la copii - Polisomnografie

Copilul meu chiar poate dormi intr-o camera ciudata conectat la niste fire?

Laboratorul de somn este amenajat cat mai confortabil posibil. Veti colabora cu tehnicieni de somn specializati in lucrul cu copiii. Majoritatea echipamentelor utilizate in polisomnografie se afla intr-o incapere separata si toate firele sunt conectate de asa natura incat copilul dumneavoastra sa se simta cat mai confortabil. Desi noi stim ca somnul copilului probabil nu va fi exact ca cel de acasa, majoritatea copiilor adorm in laboratorul de somn fara mari dificultati. Veti fi alaturi de copilul dumneavoastra pe parcursul noptii.

Dar daca copilul meu a fost programat pentru un studiu de somn pe timpul zilei?

Daca copilul dumneavoastra a fost programat pentru un test de latenta multipla a somnului (MSLT), va fi nevoie sa ramana la centrul de somn pentru marea parte a zilei urmatoare, pentru o serie de perioade scurte de somn. Aceste perioade incep in dimineata ce urmeaza studiului de noapte. Perioadele de somn sunt programate la intervale stabilite, pentru a putea intelege cat de somnoros este copilul dumneavoastra in timpul zilei.

Copilul meu poate continua tratamentul medicamentos cu ocazia studiului de somn?

Trebuie sa discutati acest aspect cu specialistul dumneavoastra de somn. Uneori este necesara intreruperea de scurta durata a anumitor tratamente pentru efectuarea studiului. Anumite medicamente pot afecta somnul si masuratorile efectuate in timpul polisomnografiei.

Cum trebuie sa va pregatiti pentru ca inregistrarea din timpul noptii sa fie eficienta?

 • 1. In ziua invesigatiei evitati sa dati copilului ciocolata, cola, etc. dupa masa de pranz
 • 2. Nu puneti copilul la somn in cursul zilei, in special dupa-amiaza
 • 3. Ca masuri generale nu uitati sa:
  • a. Impachetati si luati cu d-voastra ceea ce considerati ca este necesar (pijama, papuci, lenjerie etc.)
  • b. Luati cu d-voastra canuta si papusa preferata a copilului
  • c. Luati cu d-voastra laptele sau alimentul preferat al copilului pentru cina.

Ce se intampla in momentul prezentarii in clinica? Cum se va derula seara si noaptea de inregistrare?

In noaptea de analiza sunteti rugat sa ajungeti la clinica cu o ora inainte de ora obisnuita de culcare.

 • Asistentul va monta o serie de electrozi, in anumite puncte ale capului si corpului, pentru inregistrarea in timpul somnului a activitatii cerebrale, musculare, a miscarilor picioarelor, a frecventei cardiace sau a activitatii altor organe in timpul somnului
 • Centuri din material elastic vor fi trecute in jurul toracelui si abdomenului pentru a monitoriza respiratia
 • Se va monta un senzor pe deget ce va inregistra nivelul de oxigen din sange si bataile inimii

Toate aceste dispositive au fost create pentru a asigura un confort cat mai mare in timpul somnului. Montarea lor nu este deloc dureroasa.

Ce se intampla in timpul inregistrarii de noapte ?

Asistentul va sta treaz toata noaptea pentru monitoriza somnul si a se asigura ca totul decurge normal. El si echipamentul de monitorizare vor fi intr-o camera separata pentru a nu deranja somnul copilului.

Nu este obligatoriu ca el sa doarma numai pe spate, se poate intoarce si in pozitia favorita de somn, deoarece electorzii au fire lungi care permit aceste modificari.

Somnul va fi de asemenea monitorizat video pentru a putea identifica eventualele particularitati ale acestuia (miscari necontrolate, cosmaruri, etc).

Daca in timpul inregistrarii copilul trebuie sa mearga la toaleta, asistentul va deconecta montajul de la piesa intermediara de legatura si ii va permite deplasarea.

Ce se intampla dupa efectuarea studiului de somn?

Analiza si interpretarea modificarilor somnului d-voastra este un proces complex. Tipul de inregistrare influenteaza rapiditatea rezultatului final. De exemplu, o inregistrare polisomnografica cuprinde aproximativ 1000 de pagini de detalii pe care medicul trebuie sa le analizeze.

Vi se va comunica un anumit interval de timp in care veti primi raportul final si probabil veti fi programat pentru o vizita de follow up la specialistul de somn pentru discutarea rezultatelor studiului si recomandarilor de tratament.