Poligrafia

Poligrafia si pulsoximetria

Poligrafia si pulsoximetria sunt investigatii ale somnului care se pot efectua la spital dar si in conditii de ambulator, la domiciliu.

Majoritatea acestor poligrafe au un pulsoximetru integrat, inregistreaza fluxul naso-bucal, miscarile toracelui si inregistrarea sforaitului. Aparatele moderne permit si inregistrarea EKG precum si modificarile de pozitie.

Montaj poligrafic

Somn la copii - Montaj poligrafic

Poligrafia inregistreaza activitatea corpului in somn astfel:

1. evenimentele respiratorii ( fluxul ventilator si efortul respirator)

  • analiza fluxului ventilator (respiratiei) se face prin inregistrarea temperaturii aerului la nivelul nasului si gurii (TERMISTOR) sau cu ajutorul unei canule de flux (ambele sesizeaza lipsa de aer la nas sau la gura = apnee/hiponee)
  • analiza efortului respirator presupune inregistrarea deplasarii peretelui toracic si abdominal cu fazele respiratorii (senzori amplasati pe centurile toracice si abdominale)

2. repercursiunile evenimentelor respiratorii se depisteaza pe baza:

  • repercursiunilor gazometrice (inregistrarea modificarilor saturatiei in oxigen - SaO2 nocturna)
  • repercursiunilor cardiovasculare ( tulburari de ritm, etc.

Traseu de aspect normal

Somn la copii - Poligrafie - Aspect normal

Traseu reprezentativ pentru apnei obstructive

Somn la copii - Poligrafie - Traseu reprezentativ in apneea obstructiva

3. comportamentul pacientului este inregistrat de un captor de pozitie (pentru a identifica sindromul de apnee pozitional)

Pulsoximetria si poligrafia sunt inregistrari care pot fi folosite si la copii si care vor fi adaptate individual fiecarui copil in functie de varsta si simptomatologie.

Desi informatiile oferite de inregistrarea poligrafica nu sunt atat de detaliate ca cele de la polisomnografie, avantajul de a fi efectuata la domiciliu, in mediul natural al copilului face ca de multe ori sa fie prima alegere.

Somn la copii - Pulsoximetria si poligrafia sunt inregistrari care pot fi folosite si la copii

Interpretarea datelor se va face de catre specialisti cu experienta pediatrica care vor stabili si semnificatia clinica a interpretarilor efectuate si necesitatea tratamentului sau daca investigatia care a fost efectuata la domiciliu este necesar sa fie completata de polisomnografie.