Fumatul pasiv

Somn la copii - Fumatul pasivCand este fum de tigara intr-o incapere copiii inhaleaza mai multe toxine decat adultii din cauza ca ei respira mai des. Astfel in timp ce adultii inspira si expira de 14-18 ori intr-un minut, un nou-nascut poate ajunge pana la 60 respiratii pe minut.

Daca nu puteti renunta la fumat, faceti asta in afara casei, departe de copii. Chiar daca nu fumati in camera in care stau si dorm copiii dar fumati in interiorul casei, toxinele din fumul de tigara se depun pe pereti, pe mobila, pe jucariile copiilor. Ele se depun si pe hainele dumneavoastra astfel ca atunci cand luati copiii in brate ei vin in contact cu aceste substante toxice. S-a vazut astfel ca sugarii si copiii mici care dorm in aceeasi camera cu parintii fumatori au nivelul de nicotina de trei ori mai mare decat copiii care dorm in alta camera, intrucat particulele din fumul de tigara raman mult timp atat in aer, dar raman si pe pielea si pe hainele fumatorilor.

Aerisirea dormitorului pare ca nu este eficienta in reducerea nivelului de toxine la care este expus fumatorul pasiv. Mai mult, analiza nivelului de nicotina din firul de par a evidentiat faptul ca toxinele nu sunt eliminate, chiar daca parintii fumatori aplica in mod activ toate masurile pentru a proteja copiii de acestea.

Fumatul pasiv duce la afectarea calitatii somnului la copii. De asemenea riscul pentru SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) este de pana la 4 ori mai mare la copiii cu mame fumatoare.

Afectarea somnului prin fumatul pasiv este cu atat mai evidenta si importanta la copiii cu astm, unde raportarea problemelor de somn a fost mai frecventa la copiii cu parinti fumatori. Un studiu recent (Pediatrics) in care parintii au raportat expunerea in casa a acestor copii la fumul de la cel putin 5 tigari pe zi, a evidentiat probleme de adormire, parasomnii, tulburari de respiratie si somnolenta excesiva in timpul zilei. Expunerea a fost obiectivata si prin determinarea nivelului de cotinina. Tratamentul astmului a imbunatatit simptomele dar reducerea sau eliminarea expunerii la fumatul pasiv s-a considerat ca avand impact semnificativ la acesti copii.