Miscarea periodica a membrelor (PLMS)

Somn la copii - Miscarea periodica a membrelor (PLMS)

PERIODIC LIMB MOVEMENTS IN SLEEP (PLMS)

Miscarile periodice din timpul somnului sunt miscari repetitive ale membrelor care apar la intervale regulate (20-40 de secunde) si pe care le puteti simti ca pe niste zvacniri scurte sau miscari convulsive ale musculaturii membrelor si flexia anterioara a picioarelor.

In timpul unei nopti aceste simptome pot dura de la cateva minute pana la cateva ore.

Prevalenta

Aceasta afectiune, tulburarea de miscare periodica a membrelor in timpul somnului - PLMS - bine documentata la adulti, a fost destul de recent asezata pe lista afectiunilor pediatrice ce apar cu o frecventa mare si este de multe ori subdiagnosticata. Prevalenta in populatia generala a PLMS este de 3,9% iar in populatia pediatrica de 11,9% si este foarte des asociata cu sindromul ADHD si Sindromul de apnee in somn de tip obstructiv (SASO).

Cauze

Cauzele exacte de aparitie ale tulburarii de miscare periodica a membrelor nu sunt deocamdata complet cunoscute. Studiile din literatura de specialitate nu au identificat in cazurile de PLMS modificari la nivelul sistemului nervos.

Tulburarea de miscare periodica a membrelor in somn la copii este frecvent asociata cu nivele scazute ale sideremiei sau feritinei.

Simptome

In unele cazuri PLMS se poate asocia cu sindromul picioarelor nelinistite (restless legs syndrome ) care se manifesta prin prezenta unei senzatii inconfortabile in coapsa sau calves la debutul somnului sau in timpul unei treziri nocturne. Mersul sau intinsul pot ameliora aceste senzatii, cel putin pe moment. Totusi studiile au aratat ca multe persoane diagnosticate cu tulburarea de miscare periodica a membrelor nu acuza nici un simptom. In general partenerul de somn al persoanei cu PLMS sau parintii in cazul copiilor sunt cei care pot identifica miscarile membrelor din timpul somnului.

Chiar daca in unele situatii pacientul nu se trezeste complet din somn ca urmare a aparitiei miscarilor membrelor, PLMS afecteaza calitatea somnului, pacientul trezindu-se mai obosit decat s-a culcat.

Uneori tulburarea de miscare periodica a membrelor poate sa indice o alta afectiune medicala precum apnee in somn, anemia feripriva, boala renala, diabet , ADHD, narcolepsie etc.

Diagnostic

Cand simptomatologia interfera cu somnul si in special daca determina somnolenta sau alte probleme in timpul zilei, pot fi necesare cateva investigatii pentru diagnostic. Jurnalul de somn va ajuta la stabilirea unor repere legate de rutina de somn si de trezirile din timpul noptii.

Inregistrarea din timpul somnului (polisomnografia) permite evaluarea severitatii sindromului cat si asocierea cu alte afectiuni precum apneea de somn.

Tratament

Exista anumite medicamente recomandate pentru tratarea tulburarii de miscare periodica a membrelor in somn. La copii administrarea de fier amelioreaza simptomele PLMS in cele mai multe cazuri.

Daca suspectati o astfel de afectiune cereti sfatul medicului de familie sau al specialistului in somnologie.