Enurezis nocturn

Definitie

Enurezisul reprezinta un act mictional complet intr-un loc nepotrivit, la un timp nepotrivit cu un rezultat negativ - excluziunea familiala, sociala si personala.

Somn la copii - Enurezis nocturn

Enurezisul nocturn este termenul medical pentru emisia involuntara de urina in timpul somnului.

Cei mai multi copii uda patul noaptea ocazional sau chiar regulat in timpul procesului de tranzitie de la pampers la olita.

Controlul vezicii urinare in timpul somnului reprezinta ultimul stadiu al acestei tranzitii si este normal ca enurezisul nocturn sa apara in timpul acestui proces de invatare.

Cauze

Varsta la care copiii reusesc sa-si controleze vezica urinara in timpul noptii variaza de la caz la caz. Acesta este un proces complex de maturizare neuro-endocrina si care presupune o actiune coordonata a muschilor, nervilor si a creierului. Cel mai adesea enurezisul apare datorita imaturitatii si in acest caz se poate rezolva de la sine. Alteori enurezisul poate semnala prezenta unei alte probleme medicale cum ar fi obstructia tractului urinar, o vezica urinara hiperactiva si/sau o capacitate functionala scazuta, dezechilibre hormonale, de alimentatie. Poate aparea ca efect advers al unei medicatii sau ca urmare a unui stres emotional. Adesea exista in familie persoane cu aceeasi problema in antecedente.

Enurezisul poate sa apara si in timpul zilei ca urmare a unor infectii sau anomalii ale tractului urinar sau a unor probleme ale controlului nervos al vezicii constituind forma de risc.

Importanta problemei

Enurezisul constituie in sine o afectiune neglijata atat de familie cat si de doctor. Avand insa in vedere ca varsta dobandirii "bunei deprinderi" a continentei urinare in timpul somnului se suprapune cu cea a definirii personalitatii, riscul formarii unei personalitati viciate este major. Daca precizam ca focusarea insatisfactiei normalitatii se face in sfera genitala rsicul esecului - randamentului devine grav.

Clasificare

Exista 2 forme de enurezis: enurezis primar si enurezis secundar. Emisia involuntara de urina in timpul somnului, dominant in cel de noapte, la copiii care nu au achizitionat niciodata controlul sfincterian urinar in timpul noptii, fara o cauza morfofunctionala este recunoscuta ca enurezis primar nocturn. Accidentul din timpul somnului de zi constituie semn de gravitate. Studiile actuale de neurofiziologie confirma implicarea precisa a ritmului circadian (lumina – intuneric) in geneza bioritmurilor endocrine. Astfel secretia de ADH si melatonina, bioritmuri incrucisate, este profund influentata de lumina, ceea ce face ca orbii sa nu aiba variatiile de densitate urinara circadiene si in special cresterea nocturna prin absenta varfului nocturn de secretie de ADH. In aceste conditii asistam la o poliurie relativa cu nicturie, enurezisul nocturn primar fiind astfel explicabil prin diminuarea peek-ului nocturn de ADH, secundar deficitului de maturizare neuro-endocrin solutionabil prin substitutie.

Forma secundara de enurezis este mai putin intalnita si apare la copiii care nu au udat patul pentru cel putin 6 luni. Enurezisul secundar poate fi cauzat la copii de stress psihologic, constipatie, obstructia tractului urinar etc.

Simptome

Putem vorbi despre enurezis nocturn la copiii cu varsta mai mare de 5 ani care au emisii involuntare de urina in timpul somnului. Poate sa apara in orice moment al noptii dar cel mai frecvent apare in primele ore de somn. Uneori udatul patului noaptea poate sa apara doar ocazional si la copii cu varsta mai mare de 5 ani si nu este considerat patologic. Insa atunci cand enurezisul se manifesta mai frecvent de 2-3 ori pe luna trebuie consultat medicul pediatru.

Tratament

Cu toate ca enurezisul este unanim recunoscut ca o problema, avand o frecventa demonstrata intre 5% si 15% din populatia infantila, in functie de varsta la care ne referim, enurezisul este diagnosticat si in special diagnosticat corect relativ rar, apreciat la 1 din 7.

Nu numai atat, dar in jurul enurezisului s-au creat o serie de mituri si legende :

 • " Lasa mama ca creste"
 • " Nu-i singurul....
 • " Si tu..."
 • " De ce nu poti fi si tu ca altii..."
 • " M-am saturat de spalat asternuturi dupa..."
 • " O sa se.... pana se insoara..." etc.

care aduc dezavantaje de diagnostic si in special de etichetare sociala.

Este important sa cereti ajutorul medicului pentru ca stima de sine a copiilor cu enurezis poate fi serios afectata. Copiii care sunt ajutati sa depaseasca aceasta problema devin mult mai increzatori si privesc mai optimist si alte aspecte ale vietii lor. Nu ezitati sa cereti ajutor de specialitate din cauza rusinii sau stigmatizarii.

Exista cateva metode comportamentale care sunt indicate in aceste cazuri:

 • Stabiliti o rutina regulata de somn la copii care sa includa si mersul la toaleta; copiii vor merge la baie chiar inainte de somn
 • Treziti copiii noaptea inainte de ora la care stiti ca uda patul si duceti-i la baie
 • Folositi un sistem de recompense pentru a incuraja copilul
 • Limitati consumul de lichide seara
 • Evitati consumul de produse care irita vezica: citrice, cofeina, ciocolata
 • Asigurati-va ca cel mic nu este foarte obosit pentru ca in astfel de cazuri este foarte posibil ca enurezisul sa apara
 • Folositi "alarma" – are un senzor care declanseaza o alarma atunci cand copiii uda accidental pijamaua sau patul

In plus medicul va poate recomanda si alte investigatii si va poate prescrie si anumite medicamente pentru enurezis.

 

Dr. Gheorghe Chiriac Babei
Dr. Cristina Anghel
Dr. Mihaela Oros