ADHD

Somn la copii - Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD)ADHD este una dintre cele mai frecvent diagnosticate tulburari ale comportamentului in copilarie. Este o tulburare neurobiologica complexa care afecteaza 5-8% dintre copiii de varsta scolara iar 2/3 din acesti copii au cel putin inca un diagnostic secundar care adeseori complica evolutia si tratamentul: tulburare de opozitie, tulburare de conduita, anxietate si depresie, ticuri, abuz de substante, tulburari de invatare, tulburari de somn.

Exista mai mult de 70 de tipuri diferite de tulburari de somn si aproape jumatate din copiii diagnosticati cu ADHD sufera de cel putin una dintre ele. Daca problema de somn a copiilor persista si se cronicizeaza, fie ca este vorba de un somn insuficient, fie un somn slab caliatativ, vor aparea tulburari comportamentale si emotionale sau somnolenta diurna.

De cele mai multe ori acestor copii le este greu sa adoarma si sa stea adormiti, se trezesc frecvent sau au un somn agitat. In plus problemele de somn includ si o activitate crescuta in timpul somnului, sindromul picioarelor nelinistite/miscari periodice ale membrelor, pattern de somn instabil si somnolenta crescuta in timpul zilei. Mai mult de ¼ din ei au tulburari de respiratie - sforaie, se opresc din respirat pentru perioade scurte de timp – simptome care le afecteaza calitatea somnului. De asemenea copiii cu ADHD au nevoie de o tranzitie mai mare pentru a trece din starea de veghe in cea de somn.

Problemele de somn aparute la copiii cu ADHD sunt asociate cu o scadere a calitatii vietii, o functionare zilnica deficitara si performante academice scazute. Somnul are un rol activ in maturarea creierului copiilor, in procesarea informatiilor, in consolidarea memoriei si invatare. Un somn fragmentat sau insuficient va conduce la scaderea alertei si posibil la compromiterea functionarii adecvate diurne a unor arii specifice din creier responsabile de functionarea cognitiva si reglarea comportamentala. In plus, din cauza unei probleme de somn intreaga familie are de suferit.

Este foarte important ca somnul copiilor cu ADHD sa fie evaluat si monitorizat - o pierdere de somn de aproximativ 55 de minute in fiecare noapte poate agrava scorul de inatentie, incluzand timpul de reactie si greselile din neatentie. De asemenea expunerea copiilor la calculator si efectuarea temelor pana tarziu au ca rezultat o functionare inadecvata in timpul zilei si deficit de atentie crescut la orele de clasa.

Studiile au aratat ca pierderea experimentala de somn are efecte semnificative asupra functionarii neuro-comportamentale. Chiar o pierdere moderata dar acumulata de somn (de ex "inca un desen animat, inca o emisiune sau un joc" ) afecteaza performantele cognitive ale copiilor. Rezultatele acestor studii au evidentiat ca domeniile neuro-comportamentale asociate cu functiile executive sunt mai vulnerabile la aceste pierderi de somn.

Deoarece simptomele unei tulburari de somn pot mima simptomele ADHD, uneori pot exista dificultati de diagnostic. In alte cazuri o tulburare de somn asociata va agrava simptomatologia ADHD si va ingreuna tratamentul. Screeningul pentru toate aceste posibile probleme de somn ar trebui sa faca parte din evaluarea fiecarui copil cu dificultati comportamentale si/sau de invatare si mai ales in cazul in care exista suspiciunea unui diagnostic de ADHD. Daca se suspecteaza o problema de somn asociata se va reconstitui un istoric al somnului care include completarea unui jurnal de somn si chestionare prin care se evalueaza rutina zilnica, timpul necesar pana la adormire, frecventa trezirilor nocturne, somnolenta diurna, apneea in somn etc. Acolo unde este nevoie se efectueaza si screeningul prin poligrafie cardiorespiratorie sau polisomnografie.

Daca copilul dumneavoastra are dificultati legate de somn (sforait, insomnie, somn agitat sau intrerupt, somnambulism, transpiratie excesiva, dificultati de respiratie), este important sa cereti ajutorul specialistului de somn. O problema de somn existenta la copilul cu ADHD trebuie investigata; daca o vom ignora vom face un deserviciu copilului cat si intregii familii.